Uikkkksssssss jgn terkejut ya, tetiber jer ahkak rajin update blog. Maklum la bulan pose, mcm2 diidamkan.
Kek ni saya buat sbb nak hbiskan pisang yg dah ranum pemberian jiran sebelah rumah. Memula nak buat Kek Pisang Gebu tp stok tepung gandum tingal 1/2 cawan jer, nsib baik tepung naik sndiri ada lg. Campurkan je la, pastu saya gantikan gula dgn gula perang....mmmm lagi mengancam jadinya :). Tengok resepi yok :D
Bahan-bahan :)
1/2 cwn tepung gandum
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 s/k baking powder - saya x letak
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula perang
1 1/4 biji pisang yang telak dilenyek - saya gunakan pisang berangan
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur
Cara-cara
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment