Click jer klau ada iklan :)

Tuesday, December 20, 2011

AYAM MASAK KERUTUK ADABI

Salam semuaaaa...
Harini nak share resepi yg saya masak weken aritu. Dulu pernah gak cuba resepi kerutuk ni tapi masak dengan daging dan resepinya amik kat MyResepi. Kali ni masak ayam dan guna pula resepi yg ada kat bungkusan rempah. Memang x menghampakan. Jom kita tengok resepi...

Bahan-bahan :)
1/2 ekor ayam (anggaran berat 500gm)
28gm serbuk Kerutuk Adabi
200ml @ 1 cawan minyak masak
50gm @ 2 sb kerisik
300ml @ 1 1/2 cwn santan
2 batang serai - ditumbuk
5gm @ 1 sudu teh gula merah - saya guna gula perang
1 sudu besar asam jawa
2 1/2 cawan @ 500ml air
Bahan A
10-15 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Bahan B
1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara-cara ;
1. Kisar bahan kisar A dan B secara berasingan. Ketepikan.
2. Bancuh rempah kerutuk Adabi dgn bahan kisar A dgn sedikit air utk dijadikan pes.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan B bersama serai.
4. Setelah wangi masuk bancuhan rempah dan tumis sehingga pecah minyak. Tumis selama 10-15 minit dengan api sederhana.
5. Masukkan ayam, kerisik, santan pekat, asam jawa, air, gula merah dan garam secukup rasa.
6. Masak sehingga kuah pekat.
7. Sedia untuk dihidang :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...