Salam..
Hari ni malas nak menulis. Jom kita tengok resepi jer la. Resepi amik kat Ros-Jintan manis. Terima Kasih ya Ros atas resepi ni. Minta izin C&P sekali :). Kalau nak tengok resepi asal klik kat sini yaaa. Tapi Ros pnya versi cantik la sikit. X la rentung mcm saya pnya huhuhu.Excelikan yg terbakar tu mayonis yg terkumpul. Apapun ayam ni mmg sedap. X rugi mencuba...
Bahan2
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil serbuk lada hitam2 cm halia ( agak-agak je)
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
1 sudu kecil rosemary - sendiri letak
sedikit lada sulah
Cara2
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, kicap manis madu dan serbuk lada hitam.
2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam (saya perap semalaman), bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit atau satu jam, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.
( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu - tp jgn smpai rentung mcm saya..hahaha)
W'pun rentung, ko tetap sedap Cik Yam
No comments:
Post a Comment