Click jer klau ada iklan :)

Sunday, December 12, 2010

AYAM GORENG PAPRIKA


Hari Ahad :)  Esok dah keja kan... Nasib baik saya cuti. Boleh bermalas-malasan lagi. Resepi ni dah lama terperuk kat dalam Majalah Rasa keluaran khas Hari Ibu. Cuma baru2 ni berkesempatan nak cuba resepi yg memikat hati. Kalau ikutkan resepi asal, ayam tu kena perap semalaman, tp sya cuma perap 4 jam jer.
Mabeles gak rasanya. Cuma tepungnya agak keras bila siap digoreng. Jom tengok resepi :)

Bahan2
4 potong ayam - bersih & toskan
240gm tepung jagung - saya guna 3 sudu besar jer
3 ulas bawang putih - dicincang
1 s/k serbuk paprika
1 sudu makan minyak bijan - saya gantikan dgn minyak jagung
1 s/k lada hitam - tumbuk kasar
Garam
Minyak

Cara2
1. Masukkan lada hitam, garam, serbuk paprika dan bawang putih ke dalam mangkuk ayam.
2. Masukkan pula minyak bijan. Kacau sebati.
3. Masukkan pula tepung jagung. Gaul rata. Perap semalaman.
4. Goreng ayam hingga masak/ kekuningan.
***Gunakan api sederhana dan tutup kuali utk mendapatkan ayam goreng yg garing di luar tapi lembut di dalam :)



Cuba ya :)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...