Sebenarnya nama resepi asal adalah Raspberry Muffin, tapi memandangkan x de stok raspberry, saya gantikan dgn blackcurrant. Cara membuatnya amat mudah. Cuma mengunakan whisk dan sukatanya menggunakan cawan. Resepi amik kat blog Cik Mat . Terima Kasih ya Mat. Akak C&P sekali ya. Jom tengok resepi mudah ni :)
Bahan2
2 cawan tepung naik sediri (self-raising flour)*
1 camca teh baking powder (yang ni sendiri letak)*(*gaul rata dan diayak) - saya x letak
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
3/4 cawan susu cair
1/2 cawan minyak sayur (saya guna minyak jagung mcm Mat)
1 biji telur Gred A
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan Raspberry
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan oven pada suhu 200C. Sementara itu, satukan telur, susu cair, minyak jagung, gula perang dan esen vanilla dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua rata dan sebati.
2.Masukkan tepung dan kacau pantas dengan spatula hingga rata, masukkan raspberry gaul dan isi 3/4 penuh dalam muffin cup atau paper yang dialas dalam acuan muffin.
3.Masukkan dalam oven dan turunkan suhu pada 180C dan bakar 20 - 25 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2..-saya x hias pun.
Abah favourite :)
No comments:
Post a Comment