Salam Isnin...
Kerja ke arini? Kesian..hahaha... Harini saya cuti lagi...masih dlm proses menghabiskan cuti tahun :) Haaa inilah masakan yg saya cuba dari buku Masakan Thai. Buat khas utk En Asben berbuka pose. Sangat berpuas hati dgn hasilnya. Saya pun x tau masakan 3 rasa ni ada berapa versi, sbb pernah mkn di restoran Thai di D'sara Utama, kuahnya warna putih jernih dan likat. Tapi versi yg ni, ala2 masam manis pun ada. Cuma ia x terlalu masam. Apapun jom kita semak resepi :)
Bahan2
1 ekor ikan siakap - sederhana besar (dlm 500-700gm) -bersihkan
100 gm nenas - potong dadu
1/2 batang timun - potong dadu - sya potong panjang
2 biji tomato - potong dadu - sya belah 16
1/2 batang lobak - sendiri letak
1/2 biji bawang besar - potong bulat
2 s/b sos tomato
1 s/b kicap masin
1 tangkai daun ketumbar
40gm cili kering*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Minyak
Garam
Gula
Serbuk kunyit
Cara2
1. Perapkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit selama 15 min.
2. Goreng ikan hingga garing dlm minyak yg panas yang banyak. Angkat dan ketepikan.
3. Kurangkan minyak dlam kuali dan tumis bahan kisar yg bertanda *. Masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan sos tomato dan kicap masin.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau hingga kuah agak pekat.
6. Masukkan pula nenas, tomato,timun, lobak dan bawang besar.
7. Kacau seketika sebelum diangkat.
8. Tuang kuah ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar yg telah dipotong tadi.
*** Sayuran boleh dipotong mengikut kreativiti masing2.
Bismillah...
asyik tengok resepi aje...nanti nak suruh kau masak bila akak singgah kl nanti.....
ReplyDeleteblh jer...
ReplyDelete