Salam...
Hahaha ini resepi ke 3 yg saya cuba dalam buku Masakan Thai. Sedap. Ala2 daging goreng kunyit tapi ada rasa sedikit masam & manis. Jom tengok resepi :)Bahan2
200gm daging
1 batang serai - diketuk
10 helai daun purut – saya gunakan 3 helai saja
3 biji cili api – dipotong serong
1 labu bawang besar – potong bulat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 tangkai daun ketumbar
3 sudu besar minyak masak
1 sudu the gula
Garam
Air secukupnya
Cara2
1. Panaskan minyak. Goreng ½ biji bawang besar bersama daging. Masak hingga separuh masak.
2. Masukkan serai, daun limau purut, cili api dan goring hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, sos tomato, gula dan garam.
4. Masukkan air dan masak hingga daging empuk. Tambahkan air jika perlu.
5. Apabila hampir kering, masukkan daun ketumbar dan lebihan bawang besar tadi. Kacau rata sebelum diangkat dan dihidangkan.
Jemput makan :)
No comments:
Post a Comment