Salam Selasa...
Masih lagi dlam mood bercuti... Ada 1 ari jer nak abiskan lagi. Harini nak share resepi yg sesuai dibuat sarapan atau minum petang. Kalau ikut resepi asal dapat dalam 20 biji, tp saya dapat 16 biji jer. Mgkn saiz beso sgt kutt. Mmmm lagi 1 nak bagi tau, klau ikut sukatan inti ni, mcm bnyk sgt. Rasanya doublekan adunan tepung baru blh hbiskan semua inti (atau mgkn keledek sya beso). Apa pun jom kita tengok resepi yg saya amik kat My Resepi dan resepi asal oleh Hana.
Bahan2
· 250g tepung gandum · 2 sudu besar marjerin - panaskan
· 2 sudu besar minyak masak - panaskan
· garam skit
· air
· INTI
· 5 biji keledek
· 2 sudu besar kari ayam/daging
· 1 biji bwg besar
· 2 ulas bwg putih
. 1 sudu besar udang kering - sendiri letak
. 2 tangkai daun sup - sendiri letak
. 1 tangkai daun kari - sendiri letal
· garam
· air
Cara2
1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2. Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
3. Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari,daun kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering. Akhir sekali mskkan daun sup.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
5. Kalau nak tengok cara klim karipap klik jer kat sini yaa. Saya tekan dgn garfu jerk :)
Boleh juga trus disimpan jd frozen food.
Karipap tengah posing :)
No comments:
Post a Comment