Salam Selasa...
Tauge? Dulu saya memang x suka tauge. Tapi disebabkan khasiatnya utk org mcm saya, maka dipaksakan diri utk makan. Lama kelamaan dapat la membiasakan diri. Sebenarnya resepi ni saya agak jer tau, sbb selalu makan kat Kelana Seafood dulu. Kira rasanya hampir2 sama. Klau berani cuba la :)
Bahan2
1 mangkuk tauge - bersih dan toskan
2 keping tauhu - potong 9
1 genggam udang kering - rendam seketika
3 batang kucai
2 sudu kicap cair
1 biji cili merah - potong serong
2 biji bawang kecil - dimayang
2 ulas bawang putih - dicincang
1/4 cawan air - optional (jika suka berkuah)
Garam
Minyak
Cara2
1. Panaskan minyak, goreng udang kering hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili. Kacau seketika.
3. Masukkan pula tauhu, daun kucai, tauge dan kiap cair.
4. Masukkan air jika perlu. Perasakan dengan garam.
5. Angkat dan taburkan udang kering yg telah digoreng tadi.
Jemput makan :)
No comments:
Post a Comment