Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, December 15, 2010

DAGING GORENG BAWANG

Salam Rabu....
Musim cuti sekolah ni kan, msti bnyk dapat jemputan kahwin kan? Lebih2 lagi hujung minggu. Kadang2 tu smpai x terkejar masa nak memenuhi undangan. Kalau di sebelah Johor, setiap tetamu pasti dibekalkan nasi dan lauk utk dibawa pulang. Itu istimewanya kenduri di Johor dan x terdapat kat negeri lain. Resepi kali ni ada kena mengena dgn lauk kenduri. Kalau dah banyak sgt lauk, tentu kita pun naik jemu dok perangat kan?
Apa kata kita ubah jadi satu lauk yg baru. Resepi ni mak saya dpt dr jiran masa duk di Jln Kuching dulu. Kan tentera dpt bnyk lauk dlm tin, jadi bila buat mcm ni , baru layan :)

Bahan2
1 mangkuk daging/ayam - disiat2 (mcm nak buat serunding)
2 biji bawang besar
Garam
Minyak

Cara2
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang hingga layu.
3. Masukkan daging yg telah disiat tadi. (kuah x diperlukan) 
4. Masak dgn api perlahan hingga kering. Perasakan dgn garam.
***Resepi ni sesuai utk daging/ayam yg dimasak kari, beriani dan kurma sahaja.
***Jika mengunakan ayam, asingkan tulangnya.

Tunggu N3 seterusnya utk ketahui apa yg blh dibuat dgn resepi ini selain dimkn dgn nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...