Click jer klau ada iklan :)

Tuesday, November 22, 2011

BIHUN GORENG LADA HITAM

Salam....
Minggu ni mcm x berapa selera nak mkn nasi. Lepas mkn mee kita makan bihun pula ya. Kalau ikut resepi mak, dia kisar ikan bilis sekali tapi x letak udang, tapi saya abaikan ikan bilis dan gantikan dengan udang. Terpulang pada selera masing2. Mari kita tengok resepi sesama :)

Bahan-bahan :)
1/2 bungkus bihun - rendam dan toskan
1/2 biji lobak merah
10 ekor udang
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
1 sb lada hitam *
5 biji cili api * - utk extra pedas
2 pokok sawi - potong 1"
2 fisah cake
10 biji fish ball
1 mangkuk kecil tauge
Daun sup utk hiasan
Minyak
Garam

Cara-cara:
1. Kisar bahan bertanda *, Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga agak garing.
3. Masukkan lobak merah dan udang, kacau rata.
4. Masukkan pula fisah cake, fish ball, garam dan bihun. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan sawi dan tauge, kacau seketika sebelum diangkat.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...