Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, November 9, 2011

KETAM MASAK LEMAK PEKAT

Ketam! Ketam! Makanan laut yg paling saya gemari :). Walaupun lepas makan kena menggaru, tp sedap punya pasal hentam jer...hik hik hik. Menu ni pun memang menu kegemaran famili saya. Masa 1st time  buat utk suami dulu, trus dia pun suka menu ni. Kira klau beli ketam, mmg x masak lain dah. Rasa pedas + lemak dan manis isi ketam memang mengancam!

Bahan-bahan :)
3 ekor ketam - anggaran berat 300gm seekor
25 biji cili kering *
5 biji bawang kecil *
3 biji bawang putih *
1/2 biji kelapa - ambil santan pekat sahaja
1 cawan air - utk memerah santan
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor
1 cawan minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Kisar bahan bertanda *. Ketepikan. Bersihkan ketam dan toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan serai kemudian masukkan pula cili kisar.
3. Masak hingga cili agak garing. Masukkan pula asam gelugor.
4. Kemudian masukkan santan bersama ketam. Masak hingga kuah menjadi pekat.
5. Perasakan dengan garam. Angkat dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...