Sambungan lagi.....
Kali ni lauk ke 2 lak ya. Resepi sendiri :) Kita skodeng resepi jer la ya..
Bahan-bahan:)
500gm daging
5 biji bawang kecil*
3 biji bawang putih*
2" halia*
1 batang serai*
1 paket kecil rempah kurma
2 biji bawang besar - potong 4 tp jgn putus
2 biji cili hijau - belah 2
2 biji kentang - belah 4
1/2 biji kelapa - ambil santanya
2 bunga lawang
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
Garam
Minyak
Cara-cara :
1. Kisar bahan bertanda *. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan rempah tumis kemudia masukkan bahan kisar.
3. Biar hingga naik bau dan masukkan rempah yg telah dibancuh dgn sedikit air.
4. Masak hingga rempah benar2 masak. (biasanya ia kelihatan berketul2)
5. Masukkan daging dan masak hingga daging lembut.
6. Masukkan kentang dan bawang besar, biarkan seketika sebelum masukkan cili besar.
7. Masukkan pula santan.Perasakan dgn garam. Masak hingga kuah pekat.
No comments:
Post a Comment