Click jer klau ada iklan :)

Thursday, November 10, 2011

KEK SUJI BADAM

Salam Khamis :)
Sepatutnya resepi ni kluar semalam tapi x tau la nape x leh update dan asik error jer. Hbis smua yg sya update semalam.. huhuhu. Even tuan punya resepi ni yg vouge ~ Sue Joshua tu pun x leh buka. Adoooiiiaii...apa sudah jadi. Kita tengok resepi jom. Oppps... lupa nak bagi tau, klau mkn kek ni kita akan  cepat rasa haus, jadi.. sebelum makan tu kena la sediakan botol air kat tepi :)

Bahan-bahan :)
300 gm mentega

4 biji telur
3 cawan tepung suji
3 s/t baking powder
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan badam - dikisar halus
1/2 cawan susu segar (Satu cawan = 250 ml)
1 genggam kepingan badam - sendiri letak

Cara-caranya :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung suji, baking powder, dan badam kisar, kaub balik adunan sehingga sebati, kemudian masukkan susu segar sambil digaul sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar didalam oven pada suhu 150c selama 1 jam atau sehingga masak.
4. Bila kek masak, biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...