Click jer klau ada iklan :)

Thursday, December 2, 2010

PISANG GORENG VS SAMBAL KICAP

Salam Khamis.
Resepi kali ni rasanya orang bujang pun tau. Tapi x pe kan klau nak kongsi gak, terutamanya resepi sambal kicap tu. Mesti ramai orang yg x biasa dengar mkan goreng pisang dgn sambal kicap. Klau disebelah Johor & Pahang, memang kita orang mkn dgn sambal kicap. Sedap.. klau x caya cuba yaa...

GORENG PISANG
Bahan2
8 biji pisang (saya gunakan pisang nipah)
2 sudu tepung goreng pisang Adabi
2 sudu tepung gandum
Secubit garam
Air secukupnya
Minyak

Cara2
Gaulkan semua bahan (kecuali pisang) hingga sebati dan tidak berketul.
Belah 2 pisang yg telah dikupas kulitnya. Celupkan pisang ke dalam bancuhan tepung dan goreng dgn minyak yang panas hingga kekuningan.




SAMBAL KICAP
Bahan2
2 ulas bawang putih
10 biji cili api
2 s/b gula
Kicap

Cara2
Goreng bawang putih  hingga kekuningan.
Tumbuk hingga lumat bawang putih dan cili api.
Masukkan gula dan kicap. Kacau sebati.
*** Sedap juga di makan dgn keledek, keladi, sukun & tempe goreng.

3 comments:

  1. salam..
    kak..sedapnyee..tak tau pula boleh cicah dgn smbal kicap..mesti best ni.. blk keje ni nak g cari grg pisang lah..hehe.. nway, tq kak share resepi :)

    ReplyDelete
  2. Salam Lyana
    Mmmg sedap. X semestinya mkn dgn goreng pisang jer, mkn dgn keladi, keledek dll.
    Cuba yaaa

    ReplyDelete
  3. wah.. sedap.. sy cuba buat n bagi family rasa n dorang suka sangat..almaklumlah dsabah manada org bt sambal mcm ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...