Click jer klau ada iklan :)

Saturday, December 25, 2010

TAUHU BAKAR



Selamat berhujung minggu :)
Mungkin masa anda baca N3, saya dah ada kat kg :). Hahaha... Bestnya balik kg :). Pernah makan tauhu bakar? Sedapkan. Resepi ni baru cuba hujung mngu lpas. Resepi ni amik kat My Resepi. Tq utk Che Iza utk resepi ni. Klik kat sini utk tengok resepi asal.

Bahan2
4 kpg tahu
100 gm taugeh
1/2 btg timun
1/2 biji sengkuang - x letak sya gantikan dgn carot
* 3 sb lada boh / lada giling
* 1 ulas bawang putih dititik
* 2 sb gula merah
* 1 sb gula pasir
* 3 sb air asam jawa
* 2 cwn air
sedikit garam
1 sb bijan digoreng tanpa minyak - x letak
kacang tanah tumbuk utk tabur atas tauhu

Cara2
 1.Tahu bakar hingga masak dan ketepikan. - saya goreng
2.Celur taugeh dgn air panas, tapis dan ketepikan.
3.Potong kecil2 atau baji sengkuang (carot) dan timun
 4.Masak semua bahan bertanda * sehingga pekat. Consistencynya bergantung pd citarasa masing2 tp baik buat pekat sikit sbb tauhu akan kuar air gak sikit nanti. Bila kuah hampir siap masukkan bijan kacau rata dan matikan api.
5.Potong tahu kecil2 - saya potong 2 jer, letak taugeh sengkuang (carot) dan timun, bolehlah tuang kuah sos keatasnya. Tabur sikit ngan kacang tumbuk, siap tuk dihidang....
6.Sos boleh simpan dlm fridge n boleh tahan lama gaklah, sesuai gak tuk keropok lekor, popia n karipap sayur..  
Siap :)

2 comments:

  1. saya suka makan ni.. tapi dipanggil tauhu sumbat..

    ReplyDelete
  2. Norh,tauhu sumbat & tauhu bakar lebih kurang jer. bezanya cuma cara penyedian & kuahnya:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...