Click jer klau ada iklan :)

Tuesday, March 15, 2011

AYAM SANTAN BERLADA

Menu minggu lepas tapi minggu ni baru sempat masukkan. Resepi ni amik kat Majalah Rasa. Belek bahan-bahan yg diperlukan semuanya ada dlm peti sejuk. Bagi saya menu x berapa serasi. Rasa berlemak dan x pedas. Sesapa nak cuba, sila kurangkan pengunaan santan dan tambah sedikit cili api. Mari kita tengok resepi :)

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong 4 - bersih dan toskan
250ml santan - saya guna santan kotak
1 helai daun kunyit
10 biji cili kering - saya letak 15 biji *
3 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1sm halia *
1sm kunyit *
1sm lengkuas *
2 biji buah keras *
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 buah pelaga
Minyak
Garam
Gula

Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
3. Masukkan pula bahan kisar. Masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan pula ayam. Masak hingga ayam kecut.
5. Masukkan santan dan daun kunyit. Perasakan dengan garam.
6. Tutup api bila kuah agak pekat.

Jemput makan semuaaa :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...