Click jer klau ada iklan :)

Thursday, March 24, 2011

SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH

Lagi2 sambal.... hahaha. Pebret aku. Dulu2 telur puyuh 10sen jer sebiji, sekarang dah 20sen sebiji. Dah lama betul x makan telur puyuh ni sbb kadar kolestrolnya sangat tinggi. Sesekali ok kut.. Masakan sambal ni biasa2 jer, smua orang pun boleh buat. Masa duduk bujang dulu, sambal ni menu wajib sbb 2-3 ari duk perangat pun masih x jemu. Masak banyak2 pastu kita tukar jer bahannya - udang, sotong, ikan bilis, ikan, daging dll. Ha kan senang, hari2 leh makan kat rmh, x yah kluar... jimat dikkkk :)

Bahan-bahan
10 biji telur puyuh - basuh, rebus dan kupas kulit
15 tangkai cili kering - rebus, cuci dan toskan *
3 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar - potong bulat
1/2 cawan ikan bilis - basuh dan toskan
1 keping asam
Garam
Gula
Minyak

Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga masak.
3. Masukkan bawang besar, ikan bilis, asam keping dan perasakan dgn garam dan gula.
4. Biar hingga bawang layu/lembut.
5. Masukkan pula telur puyuh dan kacau sebati. Siap :)


Sedap tapi x leh pulun banyak2

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...