Click jer klau ada iklan :)

Thursday, March 17, 2011

KEK PISANG HARUM

Salam... Arini nak share resepi kek kegemaran kitaorang ~ Kek Pisang. Resepi ni amik kat My Resepi. Terima Kasih kat Datin Lulu sbb share resepi sedap ni. Keknya sungguh lembut, lemak dan gebu. Setanding dgn Kek Pisang Gebu yg pernah saya cuba dulu. Masa mula2 baca resepi tu mcm x caya jer cara membuatnya. Campur semua bahan2 dan putar. Tapi Alhamdulillah mmg menjadi. InsyaAllah akan cuba buat lagi pada masa akan datang tapi saya nak tukarkan sukatanya kepada cawan atas permintaan kawan. Jom kita tengok resepi :)

Bahan-bahan
200gm pisang - dilecek
160gm tepung gandum
150gm gula perang
3 biji telur
20gm kelapa kering
130 ml mentega cair / minyak jagung
1 sudu teh ovalett
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar santan serbuk

Cara-cara
1. Campur semua bahan dan putar dgn mixer smpai sebati dan adunan kembang. (5-10 minit )
2. Bakar 180'c (40-50 minit / lebih kurang ).
3. Sejukkan atas redai. - sendiri tambah :)


Gebusss :)

1 comment:

  1. Saya baru try buat guna resipi ni. Kek pisang tersedap saya pernah makan! Thank you!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...