Mmm bila mkn tempe, teringat zaman skolah. Ni antara makanan ringan yg ada kat skolah especially skolah kat Johor. Kira kudapan yg berkhasiat la. Tapi x tau la skrg masih ada lg ke kudapan mcm ni kat skolah. Selain boleh dimakan dgn nasi, boleh juga dibuat minum petang. Cicah lak dgn sambal kicap...memang mabeles. Jom kita tengok resepi mudah ni..
Bahan-bahan
2 keping tempe - potong nipis
4 sb tepung gandum
4 sb tepung goreng rangup
Garam
Serbuk Kunyit
Minyak
Air
Sambal Kicap
5-10 biji cili api - ikut kepedasan masing2
3 sb gula
3 ulas bawang putih - digoreng hingga kekuningan
1/2 cawan kicap pekat
Cara-cara
1. Bancuh tepung gandum, tepung goreng rangup, garam dan serbuk kunyit dengan air. (jangan terlalu pekat atau cair)
2. Celupkan tempe dalam tepung dan goreng hingga kekuningan dalam minyak yg telah dipanaskan.
3. Utk sambal; tumbuk cili api, bawang putih dan gula hingga lumat. Masukkan dalam mangkuk dan masukkan kicap. Kacau sebati.
Jemput makan yaaa
Contoh tepung goreng rangup yg saya gunakan :)
No comments:
Post a Comment