Click jer klau ada iklan :)

Wednesday, February 23, 2011

BINGKA LABU

Cantik x bingka labu saya? Bolehla utk 1st attempt hehehe. Tapi rasanya memang mabeles.Terima Kasih kat Mat Gebu @ My Resepi utk resepi ni yaa. Nanti leh cuba kat loyang 4 segi lak. Exceli saya bakar 40 minit utk suhu 200C dan 20 minit utk suhu 150C tapi masih x dapat kerak yang cantik. Bagi penggemar bingka, bahagian kerak la yg menjadi rebutan :).  Gambar kat atas tu pun saya snap kat opis jer sbb dah tertido sblm bingka tu sejuk. Maaf ya kulaiti gambar amat tidak memuaskan....hik hik hik
Apa kata kita semak resepi ;

Bahan-bahan
(acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm )
5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan (mat guna santan kotak) sya guna 1 biji kelapa
200 g tepung gandum
180 g gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
 ***Terima Kasih kat Acik Hairiah utk labu yg manis tuuuu :)

Mcm kek pun ada kan?


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...