Minggu ni teringin nak makan masak lemak lagi. Kali ni masak ikan kembung + terung telunjuk. Mmm dah lama x mkn terung ni.... ssh betul nak cari skrg ni ~sigh~. Masak 2 ekor ikan jer sbb suami x suka masak lemak :(. Gua layan sorang2. Jom kita skodeng resepi :)
Bahan-bahan
2 ekor ikan kembong - bersih dan toskan
5 biji terung telunjuk - bersih dan toskan (belah 2)
1/2 biji kelapa - ambil santanya
5 biji cili api * - blh tambah utk extra pedas
3 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
Sedikit kunyit hidup *
2 1/2 cawan air
1 keping asam
Garam
Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * bersama 1/2 cawan air. Ketepikan.
2. Didihkan 1 cawan air bersama dengan bahan kisar. Baki 1 cawan lagi digunakan untuk memerah santan.
3.Masukkan ikan, garam dan terung. Masak hingga terung lembut / berubah warna.
4. Masukkan pula santan, masak hingga mendidih dan kuah agak pekat dgn api perlahan.
Soruuu timee :)
No comments:
Post a Comment