Click jer klau ada iklan :)

Monday, February 7, 2011

KEMBUNG BAKAR vs AIR ASAM

Dah blk bercuti semua? Alhamdulillah dah selamat pergi dan selamat kembali dari destinasi masing2.  Harini saya masih bercuti lagi, esok baru bkerja semula. Jadi dapat la mengemas dan basuh apa yg patut. Waktu kerja2 rumah banyak mcm ni, menu yg ringkas memang menjadi pilihan. Ikan Bakar ni dah boleh dihidang dlm masa kurang 1/2 jam. Saya hanya mengunakan grill pan utk memanggang ikan. Bagi yg tingal di kg, panggang secara tradisional lebih sedap. Jom semak resepi :)

Bahan2
2 ekor ikan kembong sederhana besar - bersih dan toskan
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam

~Air asam
8 biji cili padi - potong halus (blh kurangkan jika x suka pedas)
1/2 biji bawang besar - dimayang
1 biji tomato - potong dadu
2 sb paste asam jawa - saya guna Adabi
1/2 cawan air suam
Belacan - sebesar ibu jari - dibakar
Garam

Cara2
~Untuk Ikan
1. Panaskan pemanggang. Lumurkan kunyit dan ikan ke seluruh ikan.
2. Panggang ikan hingga masak/kekuningan.
(Jika suka boleh balut ikan dgn daun pisang)

~Untuk Air Asam
1. Bancuh asam, garam dan belacan dgn air suam. 
2. Masukkan pula cili api, bawang dan tomato. Gaul sebati.
Makan panas2. Nyum nyum

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...