Ush ush.. besaqnya udang2 ni. Memang jadi kebiasaan klau blk ke kg mertua, mewah dgn makanan laut. Maklumla.. pak mertua tokey ikan. Bila saya blk Perlis jer, msti dapat makan best2 :)terutamanya seafood...maklumla w'pun ayah tokey ikan tapi ipar duai x makan makanan bercengkerang. Jadi, adik ipar depa (gua la) laaa yg duk pulun semua tu. Ayah lak bila dah jmpa regu nak makan, lagi la bersemangat membeli :). Kali ni ayah beli udang laut, yg saya rasa harganya boleh mencecah RM 60/kg kalau kat KL ni sbb saiznya yg besar... XXL. Sebagai menghormati/Terima Kasih pada tuan yg belanja, maka resepi ni dinamakan "Udang Goreng Tok Wan"....Jom skodeng resepi..
Bahan2
2 kg udang - belah belakang, bersih dan toskan
2 inci halia - dimayang
5 biji bawang kecil - dimayang
3 biji bawang putih - dimayang
2 sb serbuk kunyit
2 sb garam
2 sb serbuk kari
10 biji cili api - diketuk
1 cawan air
Minyak
1 tangkai daun sup - utk hiasan
Cara2
1. Gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis halia, bawang putih dan bawang kecil hingga kekuningan.
3. Masukkan pula serbuk kari dan cili api. Masak hingga naik bau.
4. Masukkan air, biarkan mendidih, barulah dimasukkan udang.
5. Masak dgn api besar, kacau dan biarkan hingga udang berubah warna dan kuahnya pekat.
6. Angkat dan hiaskan dgn hirisan daun sup.
Fuhhhhhhh! sedapnyaaa
No comments:
Post a Comment