Salam bertemu kembali...mmm lama gak x update blog ni. W'pun ada resepi nak dimasukkan tp disebabkan gigi sakit, semuanya tertangguh. Terima Kasih pada en suami sbb jampi yg mujarab. Berguna juga petua org lama ni kan. Resepi ni kali ni mudah jer. Buat pun sbb dah lama x makan. Layan lak dgn ikan masin dan sambal tumis...mmg sedap. Jom kita semak resepi ya..
Bahan2
4 biji telur
5 biji cili api*
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
Sedikit Kunyit hidup*
1 batang serai
1/2 biji kelapa
2 1/2 cawan air
Garam
Cara2
1. Kisar bahan bertanda * dgn 1/2 cawan air.
2. Masak 2 cawan air bersama serai biar hingga didih.
3. Masukkan pula bahan kisar. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan santan dan biar ia masak dgn api perlahan (utk mengelakkan pecah minyak).
5. Pecahkan telur sebiji demi sebiji. Biarkan telur masak barulah dikacau.
6. Perasakan dgn garam, biarkan hinggan kuah mendidih.
7. Sedia utk dihidang.
Kalau guna telur itik lagi sedappp
No comments:
Post a Comment