Click jer klau ada iklan :)

Tuesday, February 22, 2011

CENCARU SUMBAT GORENG

Exceli masak agak banyak tempohari utk sepupu yg datang tidur dirumah. Tapi x sangka pula dia nak balik pagi keran ada hal. Nasib baik  la ada adik beradik berdekatan, boleh la berkongsi rezeki yg berlebihan ni.
Resepi dari Che Iza ni amik kat My Resepi. Terima Kasih utk resepi sedap ni. Jom tengok resepi;

Bahan2
1 kg ikan cencaru

1/2 biji kelapa parut
3-4 biji bawang merah *
2-3 ulas bawang putih *
1 sudu besar udang kering *
1/2 inci kunyit *
2 batang serai *
2 biji buah keras * - x letak
2 sb lada boh * - saya guna cili kisar
sedikit air asam jawa
garam, gula n perasa

Cara2
1. Tumbuk semua bahan bertanda * Tumis lada boh/cili kisar hingga garing. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga garing dan naik bau.
2. Masukkan sedikit air asam jawa. Bila agak kering masukkan kelapa parut dan gaul sekata. Masukkan garam, gula dan perasa kalau suka... Biar sampai kering... ala-ala serunding.
3. Sementara tunggu kelapa kering, bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan.
4. Sumbatkan kelapa yg telah siap kedalam ikan. Lumurkan ikan dgn sedikit garam n serbuk kunyit. Goreng ikan hingga masak.

My version ; extra serunding :)

1 comment:

  1. Assalam...sy nk pinjam gambar saudari...nanti sy bg link nya sekali..tqvm

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...